A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

ЩОДО ПОТЕНЦІЙНОЇ НЕБЕЗПЕКИ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИГАРЕТ ДІТЬМИ ТА ПІДЛІТКАМИ

Дата: 13.06.2023 12:41
Кількість переглядів: 553

Фото без опису

 

Служба у справах дітей Вирівської сільської ради інформує:

Офіційна позиція ГС «Українська Академія Педіатричних cпеціальностей»

 Щодо потенційної небезпеки використання електронних сигарет дітьми та підлітками

 У новому столітті перед нами постають нові медичні проблеми, які кидають виклики з розуміння їхніх можливих причин виникнення, діагностики, лікування та, найголовніше, попередження наступних випадків. Так, активне та широке використання електронних сигарет (е-сигарети), або вейпінг (від англ. «vaping» – «паління пари», «паріння», з використанням електронної сигарети чи подібного пристрою), які з’явились на ринку у 2003 році, набуло популярності в нашій країні протягом останніх 5 років. Електронні сигарети позиціонувались як менш шкідливі порівняно з палінням традиційного тютюну, але 23 серпня 2019 року в США була зареєстрована перша смерть, пов’язана з вейпінгом.

 Ми вважаємо дуже важливим обговорення проблеми паління та використання е-сигарет та вейпінг-продуктів серед дітей у нашій країні та медичних ризиків, які з цим пов’язані. Ми намагаємось привернути увагу медичної спільноти до необхідності консультування дітей, підлітків та їхніх батьків щодо ризиків вейпінгу для здоров’я, а також включення до переліку можливих захворювань дихальної системи ураження легень, пов’язане з вживанням е-сигарет або вейпінг- продуктів, у дітей із досвідом використання е-сигарет.

Електронні сигарети ─ це електронні пристрої, які генерують пар для вдихання шляхом нагріву спеціальної рідини (е-рідина), яка містить нікотин, канабіас, інші ароматичні речовини та розчинник. Існують чотири генерації е-сигарет, з яких третя та четверта є найбільш популярними. Е-рідина є заправкою для е-сигарет та, в залежності від виробника, може містити пропіленгліколь, гліцерин, нікотин, ароматизатори, метали та добавки. Існують міжнародні стандарти до сертифікації е-сигарет, які передбачають наявність системи захисту або блокування від використання дітьми, уникнення ризику забруднення зовнішнього середовища. Однак на ринку e-сигарет наявний широкий асортимент несертифікованої продукції, яка є дешевшою, а відтак – більш привабливою для споживачів.

Медичні ризики та ускладнення, що пов’язані з використання електронних сигарет Е-сигарети створювались як спосіб зменшення шкідливого впливу паління на організм курців та людей, які їх оточують, залежності від нікотинвмісних продуктів та зменшення кількості споживачів нікотину. Проте нетривалі спостереження за впливом е-сигарет на здоров’я людини вже свідчать про їх шкідливість. Використання е-сигарет стало найбільш поширеним серед дітей та молодих людей. За даними різних опитувань, проведених у США та Канаді, щонайменше 1 з 4-х учнів 12 класу палить е-сигарету хоча б 1 раз на місяць. Схожим чином виглядає і ситуація зі споживання е-сигарет в Україні. Так, за даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS), 18,4% підлітків в нашій країні є актуальними споживачами електронних сигарет. Занепокоєння викликає ще і той факт, що порядок продажу е-сигарет в Україні не врегульований на законодавчому рівні, тому неповнолітні мають вільний доступ до вейпінг-продуктів.

  Досвід споживання е-сигарет є нетривалим порівняно з традиційними сигаретами, тому для остаточних висновків потрібне накопичення бази даних та проведення системного аналізу. Але вже існують відомості про потенційний розвиток залежності, збільшення частоти нападів астми та рефлекторного кашлю, гострої ендотеліальної дисфункції, тахікардії, зростання артеріального тиску та канцерогенез у споживачів е-сигарет. Більш того, їх використання збільшує ризик паління традиційних сигарет серед дітей та молодих людей.

 Окрім цього, на даний момент описано специфічне ускладнення у споживачів е-сигарет – ураження легень, пов’язане з вживанням е-сигарет або вейпінг-продуктів (e-cigarette, or vaping product use associated lung injury, EVALI), або «попкорнові» легені (popcorn lung) – ураження, яке розвивалось у працівників фабрик з виготовлення попкорну внаслідок вдихання ароматизаторів.

 Станом на грудень 2019 року в США зареєстровано 54 смерті від EVALI та 2506 госпіталізацій, спричинених ураженням. Важливо зазначити, що 16% усіх госпіталізованих були діти віком до 18 років, 38% – молоді люди віком 18–24 роки. Зафіксований наймолодший пацієнт з «попкорновими» легенями мав вік 13 років. В Україні така статистика, на жаль, відсутня. Спалах EVALI розпочався в червні 2019 року. Різке зростання кількості випадків даної патології пов’язують із використанням вейпінг-продуктів, що були придбані в неофіційних магазинах, або на вулиці чи від сторонніх осіб.Не ідентифіковано конкретного причинного фактора чи факторів розвитку ураження; також не встановлено, як і чому патологія розвивається, хоча з високою ймовірністю однією з причин розглядається токоферол ацетат (вітамін Е), який при вдиханні може мати інший ефект на організм, ніж при вживанні усередину. Іншою потенційною причиною названий тетрагідроканабіоїд.

 Симптоми EVALI є неспецифічними: кашель, задишка, біль у грудях, підвищення температури тіла, нудота, блювота та пронос, що ускладнює диференційну діагностику його з вірусними та бактеріальними ураженнями легень.

  Діагноз EVALI може бути виставлений за наступними критеріями: споживання е-сигарет або вейпінг- продуктів за 90 днів до початку перших симптомів;вогнищеві інфільтративні зміни в легенях, що межують із нормальною легеневою тканиною, за результатами рентгенографії або комп’ютерної томографії органів грудної клітки;відсутність будь-якого іншого захворювання легень, що підтверджено негативними результатами лабораторних та інструментальних досліджень. Існують додаткові ризики травмування та опіків від вибуху акумуляторів пристрою та батарей низької якості при неправильному їх використанні чи зберіганні.. Усі тютюнові вироби є небезпечними для здоров’я людини. І, хоча на даний момент ще неможливо узагальнити потенційні ризики вейпінгу, накопичені дані останніх років свідчать про наявність широкого спектра негативних наслідків для здоров’я людини, сприяння розвитку залежності та підвищення ризику використання звичайних сигарет серед дітей та молоді.

Підготувала матеріал, провідний фахівець із соціальної роботи  Ольга Руднік.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь