Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

Спалювання сухої рослинності заборонено!

Дата: 12.04.2023 09:34
Кількість переглядів: 310

Фото без опису

 

 

Рятувальники ГУ ДСНС у Рівненській області нагадують, що заборонено випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, а також залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

Філія "Сарненське лісове господарство" повідомляє, основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах під час відпочинку та випалювання сухої трав'яної рослинності на рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг, що безпосередньо межують з лісовими масивами. Сильні весняні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. У населених пунктах спалення сухої трави на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Спалювання сухої рослинності може спричинити руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин.

Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Ще один украй небезпечний фактор спалювання сухої трави – їдкий чорний дим. Для людей, схильних до алергій, опинитися у зоні згоряння сухостою дуже небезпечно. Та найстрашнішим випалювання трави є в зоні міста, де на ґрунті й рослинах осідають важкі метали. Вдихаючи дим, люди отруюють свій організм. Крім того, спалюють не просто траву, але й сміття, серед якого чимало пластику. На сільських полях можуть вигоряти залишки отрутохімікатів, які використовують для обробки ґрунтів чи рослин. Небезпечні продукти згоряння вітер здатен переносити на великі відстані, відтак можуть постраждати не лише безпосередньо палії. 

Варто пам’ятати, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та у складних випадках і кримінальна відповідальність.

До адміністративної відповідальності за випалювання сухої рослинності притягують згідно зі статтею 77-1 «Самовільне випалювання сухої рослинності та її залишків» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Розмір штрафу для громадян становить від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн,  для посадових осіб від 15 тис. 300 грн до 21 тис. 420 грн. Якщо випалювання сухої рослинності зафіксували на об’єктах природно-заповідного фонду, то розмір штрафу збільшується для громадян від 6 тис. 120 грн до 12 тис. 240 грн та посадовим особам за це доведеться викласти від 21 тис. 420 грн до 30 тис. 600 грн.

Також рятувальники просять звернути увагу на заборону спалення сухої рослинності поблизу газонафтопроводів.

У випадках виникнення пожежі – негайно повідомте про загоряння за телефоном 101 або 112.

А у разі виявлення осередку загоряння в лісових масивах чи поблизу їх, прохання негайно повідомити в диспетчерський пункт філії «Сарненське лісове господарство» за телефоном 067-363-50-86.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь