A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

Інформація щодо реєстрації об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, кооперативу, садівничого товариства, благодійної організації

Дата: 14.10.2022 12:24
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

 

 

З метою забезпечення єдиної практики застосування законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб в частині відображення відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Єдиний державний реєстр) щодо об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, кооперативу, садівничого товариства, благодійної організації інформуємо про таке.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі - Закон про реєстрацію) регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації, зокрема, юридичних осіб.

Верховною Радою України 12 травня 2022 року прийнято Закон України № 2255-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» (далі - Закон № 2255), яким внесено зміни, зокрема, до Закону про реєстрацію.

Пунктом 8 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію (у редакції до змін, внесених Законом № 2255-ІХ) було встановлено, що в Єдиному державному реєстрі в частині відомостей про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, містяться відомості про перелік засновників та учасників (крім учасників громадських організацій, акціонерних товариств, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, благодійних фондів та політичних партій) юридичної особи, а також відмітка про закінчення повноважень засновника громадського формування у зв’язку з державною реєстрацією.

Пунктом 8 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію (у редакції Закону № 2255-ІХ) встановлено, що в Єдиному державному реєстрі в частині відомостей про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, містяться відомості про перелік засновників (учасників) (крім акціонерних товариств, громадських формувань).

При цьому звертаємо увагу, що до громадських формувань відповідно до статті 1 Закону про реєстрацію належать політичні партії, структурні утворення політичних партій, громадські об’єднання, місцеві осередки громадського об’єднання із статусом юридичної особи, професійні спілки, їх об’єднання, організації профспілки, передбачені статутом профспілки та їх об’єднання, творчі спілки, місцеві осередки творчих спілок, постійно діючі третейські суди, організації роботодавців, їх об’єднання, відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, представництва, філії іноземних благодійних організацій.

Уточнень щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, кооперативів тощо вказані норми Закону про реєстрацію як не містили до змін, внесених Законом № 2255-ІХ, так і не містять їх зараз. Аналізуючи вищевказані положення законодавства зазначаємо, що вказані законодавчі зміни не стосувалися зміни регулювання відносин щодо внесення до Єдиного державного реєстру відомостей стосовно вказаних суб’єктів у частині їх засновників. Тобто врегулювання вказаних відносин на законодавчому рівні не змінилось, крім таких суб’єктів цивільних відносин, як благодійні організації.

Водночас слід зазначити, що Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» оперує такими поняттями, як «власники квартир» та «співвласники», у Законі України «Про кооперацію» використовуються такі поняття, як «член», «членство».

З огляду на викладене суб’єкт державної реєстрації повинен враховувати особливості правового статусу таких юридичних осіб як об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та різні види кооперативів, які регулюються відповідними законами, що оперують такими поняттями як «власники квартир», «співвласники», «член», «членство». Внесення таких відомості до Єдиного державного реєстру як не передбачалось раніше, так і не передбачається зараз.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь