A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

100 днів війни у Вирівській громаді

Дата: 07.06.2022 08:35
Кількість переглядів: 269

Фото без опису

 

 

Від початку повномасштабної війни з росією вже минуло 100 днів. Хоча наша громада й знаходиться в тиловій зоні, майже всі жителі Вирівської сільської територіальної громади проявляють активну громадську позицію, реагують на виклики сьогодення та долучаються до заходів, спрямованих на підтримку нашої армії, подолання кризових явищ, викликаних збройною агресією, та наближають перемогу.

126 жителів нашої громади захищають нашу державу в лавах Збройних Сил України та територіальної оборони: 17 – с.Вири, 8 – с.Федорівка, 7 – с.Олексіївка, 14 – с.Гранітне, 19 – с.Селище, 14 – с.Ясногірка, 4 – с.Чабель, 5 – с.Кам’яне-Случанське, 40 – с.Чудель, 1 – с.Зарів’я. У тому числі троє освітян виконують свій військовий обов’язок (с.Федорівка, с.Олексіївка, с.Чудель). 18 мешканців громади вступили до добровольчого формування громади.

У квітні на засіданні виконавчого комітету сільської ради прийнято рішення про виділення з сільського бюджету 350 000 грн. на придбання військового спорядження та форми для бійців територіальної оборони області. На засіданнях сесій у березні депутати Вирівської сільської ради спрямували 180 000 грн. на територіальну оборону.

В умовах військового часу бюджет сільської ради не виконується, оскільки через скорочення кількості робітників підприємств-платників податків, зареєстрованих на території громади, не надходять оплата податків на доходи фізичних осіб. Закликаємо підприємців, які зареєстровано на території громади, розширювати своє виробництво, створювати нові робочі місця, прозоро вести бізнес, зараз ми маємо працювати не лише на себе, а й за ті підприємства, що знищені ворогом.

Попри те, що сьогодні всі капітальні видатки заблоковано, комунальники громади виконали роботи з весняного благоустрою, підсипають та грейдерують дороги, забезпечують збір та вивезення твердих побутових відходів, обрізування чагарників на узбіччях автошляхів, зріз аварійних дерев, обкошування газонів та узбічь.

Багато жителів громади відгукнулося на біду й прийняли до себе переселенців – всього протягом війни до нашої громади прибуло і було зареєстровано 359 внутрішньо переміщених осіб (ВПО), з них 78 дітей. Четверо вимушених переселенців працевлаштовано в організаціях та підприємствах громади, з них троє сімейними лікарями в Центрі первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) Вирівської сільської ради. Станом на сьогодні дев’ять закладів із надання первинної медичної допомоги – амбулаторії та ФАПи забезпечено медикаментами, вони працюють у штатному режимі.

З перших днів російської навали працівники закладів освіти й культури, представники релігійних організацій, приватні підприємці активно підтримують наших захисників та усіх тих, хто через війну був змушений залишити свої домівки.

Хоча через бойові дії 123 дитини Вирівської громади виїхали за межі України, але вони продовжували долучатися до дистанційної форми навчання із-за кордону. Окрім того, до дистанційної форми навчання у наших закладах були залучені й діти, батьки яких переїхали із територій, де проходили чи проходять бойові дії. Зокрема, 74 дитини із Маріупольської гімназії приєдналися до навчання через Чудельську ЗОШ І-ІІІ ст.

Цьогоріч 320 дітей закінчують навчання в закладах освіти громади (187 – базова загальна середня освіта, 133 – повна загальна середня освіта). Це молоде покоління, яке вже не лише з книжок знає ціну незалежності України, з патріотично сформованою свідомістю й готове взяти в свої руки розбудову світлого майбутнього для нашої країни.

Освітяни нашої громади переформатували свою діяльність і працювали на два фронти – навчали вихованців і долучалися до волонтерства, захисту країни, приймали переселенців. Протягом 100 днів війни у закладах освіти й культури працював цілий волонтерський «фронт»: тут плели маскувальні сітки, збирали теплі речі, виготовляли різноманітну випічку, готували вареники, налисники, тушонки місцевого виробництва. Хоча наша громада і не отримувала закордонної гуманітарної допомоги, але з перших днів війни ми забезпечили збір та підготовку 130 тонн добровільної допомоги, за власні кошти придбали харчові продукти (крупи, борошно) на виготовлення продовольчих пакетів, які були доставлені по призначенню нашими волонтерами, приватними підприємцями, представниками релігійних організацій громади до Чернігова, Борзни, с.Нової Басані, Житомира, Брусилова, Хмельницького, Бучі, Ворзеля, Ірпеня, Немішаєва, Києва та Київської області, Макарова, Фастова, Сум, Тростянця, Харкова, Попасної (Донецька обл.), Лисичанська, Сєверодонецька, Маріуполя, Миколаєва.

Вирівська громада отримала від Рівненської обласної військової адміністрації борошно як допомогу для внутрішньо переміщених осіб, яке було розподілено й вручено переселенцям. Дякуємо за допомогу!

Завдяки благодійникам із числа приватних підприємців та релігійних організацій не лише налагоджено збір, виготовлення й доставка сухих, вакуумованих та розчинних продуктів харчування, а й організовано спільно із Рокитнівською громадою роботу мобільних бригад на розбирання завалів та відновлення будівель у Чернігівській області.

Починаючи з 24 лютого, у громаді зареєстровано 14 шлюбів, народилося 52 особи, з них 2 дитини в родині вимушених переселенців. На жаль, за цей час померло 51 чол.

Не припинялася діяльність із соціального захисту громадян: за цей час було призначено 164 субсидій, оформлено 908 допомог на паливо, по 385 заявах надано державну соціальну допомогу, із сільського бюджету було виділено 139,6 тис. грн. матеріальної допомоги для 43 малозабезпечених громадян та на придбання засобів індивідуальної гігієни особам з інвалідністю. 5 соціальних робітників закріплено за 47 престарілими, одинокими громадянами та людьми з обмеженими фізичними можливостями для надання допомоги.

Не залишається поза увагою й дозвілля дітей, що перебувають в складних життєвих обставинах, які мають фізично обмежені можливості та дітей із родин переселенців: для них було організовано випікання та доставку великодніх смаколиків-пасочок. 1 червня по закладах освіти та культури громади було проведено заходи до Дня захисту дітей, де малеча і дітки, які прибули до нашої громади як переселенці, змогли відвідати святкові локації: розмальовки на асфальті, перегляд мультфільмів, аквагрим, ігрові програми, руханки, квести, флешмоби. Було відвідано найбільш вразливі сім’ї, де проживають діти. Усім дітям із родин переселенців було вручено продовольчі пакети.

Протягом тижня проходили спортивні онлайн-конкурси, фестиваль екологічної творчості. У громаді стартували перші ігри першого кола змагань з футболу між командами Вирівської сільської ради.

Дякуємо всім і кожному, хто робить все можливе, щоб своїм посильним внеском допомоги, посприяти, підтримати, забезпечити та наблизити перемогу. Разом – ми сила!

Ми всі знаємо й віримо, що Україна – сильна, Україна – непереможна! Слава нашій землі та українським захисникам!

Щиро сподіваємося, що День Незалежності ми будемо святкувати в мирній Україні!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь