A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

Щеплення від поліо: на Рівненщині батьків закликають вакцинувати дітей

Дата: 03.02.2022 09:28
Кількість переглядів: 335

 

 

Вакцинація – це єдиний спосіб для людини не залишитися паралізованою або навіть не померти через захворювання на поліомієліт. Ліків від цієї хвороби у світі не існує.

Нагадаємо, минулого року на Рівненщині підтвердили випадок паралічу у 1,5 річної дитини.

Паралізована дівчинка живе у селі Велика Омеляна на Рівненщині. У неї виявили поліомієліт. Дівчинка, як і дев'ять її братів та сестер, не була вакциновані.

Ця історія - це перший випадок поліо в Україні за останні 6 років. Після цього про поліомієліт повідомили і на Закарпатті.За умов низької вакцинації, навіть одна інфікована дитина може спричинити новий спалах і швидко заразити інших дітей.

Чому поліо це так небезпечно?

"Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. У 70% випадків поліомієліт протікає безсимптомно, що робить хворобу особливо небезпечною. Інфіковані люди передають хворобу далі, навіть не знаючи про неї", - коментує головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя. Єдиний шлях убезпечити себе та своїх дітей від наслідків цієї хвороби це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.

Де, коли та кому варто вакцинуватися проти поліомієліту?

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення відповіді імунної системи.

1 доза — 2 місяць життя дитини

2 доза — 4 місяць.

3 доза — 6 місяць.

4 доза — 18 місяць.

5 доза — 6 років.

6 доза — 14 років.

Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.

ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у вашого сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.

 

Джерело: Рівненська облдержадміністрація

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь