A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

СОЛОМ’ЯНИЙ ДІДУХ – СИМВОЛ РІЗДВА В УКРАЇНІ!

Дата: 05.01.2022 20:25
Кількість переглядів: 667

Фото без опису

 

Є в українській культурі такий автентичний символ свята Різдва – Солом’яний Дідух. Традиційно як тільки вставала перша різдвяна зірка, 6 січня до хати заносили святковий сніп – Дідух. При цьому приказували: «Дідух – до хати, біда – з хати».

Сніп впускав до хати святковий настрій, мир, добробут, затишок – вірили наші діди. Ще з Біблії та її притч ми пам’ятаємо, що саме в стайні народився Ісус Христос. Стояв холод, і Йосип побачив у стіні шпарину, яку затулив снопом, і в стайні стало тепліше. Цей його вчинок і створив звичай застеляти на Різдво сіном хатню підлогу, а на чільному місці ставити в кутку Дідуха. Його ще інакше називали «дідом», «колядником», «колядою», «снопом-раєм».

Слово «дідух» прийшло зі старослов’янського і в перекладі означає «дух предків». Символізує родоначальника сім’ї – Діда. Дідух уособлює місце для духів, предків, дідів, захисників та покровителів будинку. Це символ святого відродження живого, що є на світі. Це жертва кращого снопа природі та її силам і духам. Дідух міг мати три, п’ять чи сім ніг.

Стара, добра, гарна українська традиція відроджується по всій Україні. Дідух – це древня ознака не лише Різдвяних свят, а й зв’язку поколінь, який має бути нерозривним.

Щоб зробити свято Різдва ще більш затишним та родинним, закликаємо жителів громади, аматорів, творчі колективи, приватних підприємців, керівників закладів та організацій, що діють на території Вирівської громади, давайте  разом створимо оберіг для закладу, встановимо оберіг для своєї домівки або закладу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь