Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

Інтерв’ю із сільським головою Сергієм Опалько

Дата: 23.11.2021 17:47
Кількість переглядів: 2566

Фото без опису

 

 

- Сергіє Миколайовичу, 24 листопада минає рік, як Вас обрано головою об’єднаної Вирівської сільської територіальної громади. Які з пріоритетних завдань Вам вдалося здійснити?

- Роботи у Вирівській громаді – не початий край! Але перше, що ми зробили – сформували усі відділи та структури для повного функціонування об’єднаної територіальної громади, які спроможні забезпечити її життєдіяльність. По-перше, з мертвої точки зрушено найбільш болюче питання – розпочали будівництво нової школи у Вирах, кошторисна вартість якого 134,6 млн. грн. На початок року ми виділили на будівництво нової школи 2 млн. грн. із сільського бюджету, влітку із обласного бюджету виділено 1 млн. грн. 11 червня 2021 року нами подано заявку до Державного фонду регіонального розвитку й наш проект включено в президентську програму «Велике будівництво» на 2022 рік.

Фото без опису

Потрібно зазначити, що у процесі децентралізації усі 7 закладів освіти та 3 заклади дошкільної освіти переведено на самостійну фінансову автономію. Хоча фінансові можливості Вирівської громади дуже обмежені: із 111 мільйонів гривень річного бюджету тільки на освіту витрачається 85 мільйонів, але на наступний рік в проекті ми передбачаємо ще 6 мільйонів гривень на будівництво нової школи в Вирах.

- А чи є здобутки у поліпшенні якості мережі автошляхів громади?

Фото без опису

- Звичайно, робота в цьому напрямку є одним із найбільш важливих пріоритетів. Вирішення цього питання закладено у проект Стратегії розвитку нашої громади на наступні п’ять років. Що стосується доріг, що перебувають у комунальній власності громади, то весною та восени ми провели роботи по підсипці та грейдеруванню 116 вулиць у всіх населених пунктах громади, для цього у рамках співпраці із ТОВ ККНК “ТехноБуд”, ТОВ “Вирівський кар’єр”, ТОВ “Вирівський гранітний кар’єр”, ТОВ “Селищанський гранітний кар’єр” було виділено понад 6 тис. тонн щебеневої суміші. В лютому 2021 року прийнято рішення Вирівської сільської ради та створено комунальне підприємство «Вири-Сервіс». Для комунального підприємства придбали універсальну техніку – телескопічний навантажувач JCB 531-70F Agri, що дає змогу комунальникам забезпечувати розчистку доріг та вулиць громади від снігу на автошляхах, здійснювати підсипку, грейдерування та вирівнювання доріг, обрізку аварійних дерев обабіч будівель та електроопор, обваловку сміттєзвалищ, піднімати й транспортувати будматеріали і т.д. Проведено ямковий ремонт вулиць комунальної власності громади площею майже 950 м2. Висловлюємо подяку компанії "Автострада" за виділені понад 100 тонн асфальтної суміші. Відбувається санітарне очищення та окультурення узбіччя вулиць у селах. Вже виготовлено ПКД та проведено експертизу на капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Шкільна в Вирах, вул. Набережна в Ясногірці, вул. Нова в Чудлі, вул. Грушевського в Чабелі. Загальна кошторисна вартість становить 13,1 млн. грн. Готуємо документацію для оголошення тендеру, щоб весною розпочати роботи.

Фото без описуВідремонтовано існуючі автобусні зупинки, у Ясногірці встановлено нову зупинку «Заводська», наразі ведуться роботи по ремонту зупинки в Селищі, облаштовано площадку на зупинці в селі Чабель.

Проведено поточний ремонт дорожніх кілець по об’їзній у Ясногірці та Вирах. Нанесено дорожню розмітку та встановлено відповідні знаки для пішохідних переходів біля навчальних закладів в с.Ясногірка та с.Селище. Облаштовано майданчики під велосипедну та автомобільну стоянку в Чудельській та Ясногірській ЗОШ І-ІІІ ст., Кам’яне-Случанської гімназії, вхідну площадку дошкільного закладу с.Селище, територію біля амбулаторії у Вирах. З метою захисту від підтоплення було придбано мостові труби та облаштовано 12 містків, очищено центральні меліоративні канави.

- А чи покращилися дороги державної власності, що пролягають на території громади – автошляху Т1811 Клесів-Гранітне-Чабель та О-181602 Клесів-Олексіївка-Вири?

За нашим зверненням до Служби автомобільних доріг Рівненської області у серпні-вересні проведено ямковий ремонт автошляху Т1811 на ділянці від Гранітного до Чабеля у межах, виділених асигнувань на ремонт дорожнього полотна площею 1000 м2. На липневій сесії сільської ради виділено кошти на розробку проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт цієї дороги в 2022 році з перспективою включення її ремонту в перелік доріг «Велике будівництво». Також за нашим зверненням до голови Рівненської облдержадміністрації Віталія Коваля в кінці вересня виконано ямковий ремонт дороги обласного значення О-181602 на ділянці від залізничного переїзду по вул. Центральна у Вирах. По ділянці дороги Федорівка-Олексіївка-Вири маємо передбачити кошти на корегування ПКД з метою реалізації цього проекту, замовником якого є райдержадміністрація. Наші зусилля спрямовані на те, щоб увійти в програму державної підтримки «Проектуй-будуй».

Фото без опису

 

На продовження ремонту дороги Чудель-Камяне-Случанське сільською радою передбачено 100 тис.грн. для проведення корегування проекту і весною маємо продовжити асфальтування цієї дороги до с.Камяне-Случанське.

- Як щодо розвитку системи електропостачання в населених пунктах громади та розширення мережі зовнішнього освітлення?

- В цьому році розпочали та завершуємо будівництво мережі зовнішнього електропостачання житлового масиву по вул. Нова, Лісна в Олексіївці, протяжністю 1,5 км.

Фото без опису

- Виготовлено робочі проекти на будівництво ліній електропостачання житлового масиву у с.Вири – вулиць Бурштинова, Липова, Зелена, Полом, у с. Ясногірка вул.Квіткова-Сонячна та житлового масиву в с.Чудель. Працівники КП «Вири-Сервіс» підтримують у належному стані мережу вуличного освітлення, за необхідності здійснюють заміну дефектних ламп. Протягом цього періоду було замінено 107 LED-ламп для вуличного освітлення. З метою економії витрат не електроенергію закупили 28 ліхтарів на сонячних батареях для вуличного освітлення тих місць, де діти йдуть до школи. Три таких світильники весною було встановлено в с.Ясногірка й вони успішно пройшли тестування.

- Який стан приміщень у закладах освіти?

Заклади освіти потребують облаштування локальною мережею швидкісного Інтернету. Крім Чудельської ЗОШ І-ІІІ ст. та Ясногірської ЗОШ І-ІІІ ст. кабінети для роботи медичних сестер знаходяться у пристосованих кімнатах. Виготовлено проектно-кошторисну документацію: по облаштуванню автоматичної пожежної сигналізації в закладі освіти в с. Чудель і та с. Ясногірки. Підготовлено ПКД на капітальний ремонт внутрішніх санвузлів цих же навчальних закладів та виготовляємо відповідну документацію на реконструкцію приміщення під влаштування санвузлів для Чабельської гімназії.

Фото без опису

Придбано технологічне обладнання в харчоблоки у всі заклади освіти громади. В стадії виготовлення ПКД на капітальний ремонт системи опалення у Ясногірській ЗОШ І-ІІІ ст. По закладах освіти на 100% завершено підготовку до зимового опалювального сезону, підготовлено дві пожежні водойми в с.Чудель та в с.Кам’яне-Случанське. Перед початком навчального процесу у всіх закладах проведено поточні ремонти. На початок навчального року з усіма працівниками в закладах освіти проведено навчання з цивільного захисту, охорони праці та пожежної безпеки, в усіх школах та дитячих садочках перезаряджено вогнегасники. Укладено договори з підрядниками на облаштування системою блискавко захисту приміщення Чабельської гімназії й Кам’яне-Случанської гімназії.

Яким чином у громаді долається проблема захисту довкілля, а саме, поводження з твердими побутовими відходами?

Маємо власний сміттєвоз, налагоджено систему збору твердих побутових відходів по всіх населених пунктах громади, за цей період вивезено до паспортизованих сміттєзвалищ понад 172 тонн ТПВ. У цьому році за кошти місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища придбано 48 контейнерів для ТПВ та 16 контейнерів для ПЕТ-пляшки. Наразі облаштовано 14 майданчиків для встановлення контейнерів для збору ТПВ та ПЕТ-пляшки по населених пунктах громади, цей процес продовжується й далі.

Фото без опису

Приведено в належний санітарний стан кладовища, біля цвинтарів у Гранітному, Ясногірці, Чабелі та Чудлі встановлено вуличні вбиральні. Постійно ведуться роботи по благоустрою – озеленюємо територію громади, забезпечуємо належний санітарний стан узбіч, в селі Чудель розпочато  створення паркової зони в рамках проекту «Активні парки – озеленимо планету!», проводимо інформаційну кампанію за збереження довкілля.

Фото без опису

- Яким чином розвивається мережа первинної медико-санітарної допомоги?

06 жовтня 2021 року було зареєстровано Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Вирівської сільської ради, призначено в.о. директора Центру, розроблено робочий проект по реконструкції колишнього ФАПу під житловий будинок для сімейних лікарів у с.Вири. Проблемою є брак кадрів, на майже 13 тис. населення працюють лише два сімейні лікаря. Не побудовано амбулаторію в селі Чудель, нині працюємо над отриманням дозволу на будівництво. Відсутній спеціалізований медичний транспорт громади. 

Фото без опису

У с.Чудель й с.Чабель ФАПи в незадовільному стані й потребують капітального ремонту. У Чабелі спільно з приватними підприємцями вже розпочато внутрішній ремонт ФАПу, який не проводився понад десять років.

Наскільки важливою є підтримка соціально незахищених жителів громади?

Завдяки проекту «Соціальна громада» нам вдалося придбати 2 компютерних комплекти й налаштувати роботу відділу соцзахисту. Для нас важливим є підтримка громадян, які страждають на рідкісні захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами – судомний синдром, психологічні розлади. Прийнято програму для надання матеріальної допомоги хворим, які потребують операційного втручання та отримують програмний гемодіаліз. На території громади працює 5 соціальних робітників, які обслуговують 51 людину похилого віку та осіб із інвалідністю, які потребують стороннього догляду. Звісно, ми не забуваємо про 33 воїни АТО, які захищали кордони України, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, воїнів-інтернаціоналістів і виділяємо разові допомоги. Надаємо 5 тис. грн. на військовозобов’язаного, який вступив до лав ЗСУ. У жовтні були затверджені кандидатури трьох мешканців Вирівської громади (с.Чабель, с.Чудель) з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, для придбання їм житла за кошти державного бюджету.

Чи проводиться робота у сфері заощадження енерговитрат та енергоефективності?

Виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво двох сучасних модульних котелень на твердому паливі для Ясногірської ЗОШ І-ІІІ ст. та Селищенської гімназії, що дасть змогу заощадити на енерговитратах.

Яким чином підтримується розвиток закладів культури та спорту громади?

Нам вдалося дещо поліпшити матеріально-технічну базу, провести ремонти й закупити акустичну систему, мікрофони, стійки та кабелі до мікрофонів. Проведено культурно-масові та виховні заходи до відзначання святкових дат та пам’ятних днів, спортивні змагання та розважальні заходи. Плануємо на базі кожного закладу культури створити творчі колективи, розвивати народну творчість, хореографію й художню самодіяльність. Шкода, що карантинні умови дещо перешкоджають цьому. Найближчим часом створимо молодіжну раду, аби наша молодь могла представляти свої інтереси на рівні громади.

Фото без опису

Нами придбано та встановлено елементи дитячих ігрових майданчиків у Вирах, Ясногірці, Селищі, Чудлі й Федорівці. Значна увага зосереджена на фінансовій підтримці галузі спорту. Для 4 футбольних команд громади «Арсенал» с.Селище (дорослі і юнаки), «Спарта» с.Вири, «Случ» с.Чудель було придбано спортивну форму, сітки, м’ячі, спортивний інвентар.

Фото без опису

Прийнято програму та забезпечено фінансову підтримку усіх 4 команд громади. Розроблено програму по поповненню книжкового фонду публічних бібліотек, який довгий час не оновлювався.

Чи налагоджено контакти громади із українськими та закордонними організаціями у сфері міжмуніципального співробітництва?

Це одне з актуальних питань. У важливості співпраці ще раз переконався, відвідавши в кінці жовтня Всесвітню виставку EКСПO-2020 в складі офіційної делегації керівників органів місцевого самоврядування з усіх куточків України – активних учасників проекту «Подолання цифрової освітньої нерівності», організованому Асоціацією міст України. У рамках проекту «Інноваційний прорив» наша громада безкоштовно отримала 9 Грантових Сертифікатів, ринкова вартість яких складає 319,5 тис. грн., на право користування електронними освітніми ресурсами для інклюзивного навчання в початковій школі. У межах цієї співпраці налагоджено співфінансування дидактики в рамках освітньої субвенції у школах громади. Починаючи з 28 жовтня у ФАП села Дубняки працює оптоволоконна мережа Інтернет із тестовою швидкістю WiFi понад 300 МБіт/с потреб. Ця можливість з’явилася завдяки виконанню умов надання субвенції з державного бюджету для підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості. 

Як Ви вважаєте, які проблеми потребують невідкладного вирішення і яким чином?

На жаль, для Чабельської гімназії, новий корпус якої було розпочато й зупинено в 2019 році, є проблеми з проєктно-кошторисною документацією,  як і кошторисна вартість будівництва близько 200 млн. грн.., які наша громада сама не спроможна виділити. А 263 школярі гімназії вже не один рік поспіль чекають не на ветхі й тісні приміщення старої будівлі, а на сучасний освітній простір. В жодній школі не утеплено фасади, у п’яти із семи шкіл необхідно перекрити покрівлі, гостро стоїть питання водо- та каналізаційного забезпечення. Приміщення Будинку культури в с.Селище потребує реконструкції системи опалення, капітального ремонту Будинок культури в с.Чудель. На мою думку, проблеми можна вирішити за підтримки держави, депутатського корпусу та, звичайно ж, мешканців громади. Наприклад, вирішити на рівні держави, щоб кошти від проведення аукціонів із продажу спеціальних дозволів на користування надрами йшли хоч би частково в сільський бюджет, а не повністю в державний. Або збільшення податку за надра з 5% до 30%, які мають поступати в бюджет громади. Ми розробляємо проектно-кошторисну документацію на реконструкцію Центру надання адміністративних послуг, який плануємо розмістити в географічному центрі громади – с.Селище. Дуже сподіваємося на державну субвенцію на розвиток мережі ЦНАП. Або ж у Вирах, де оміліли криниці, потрібно будувати сільський водогін із станцією знезалізнення, і без підтримки держави нам не обійтися. Є потреба у створенні музичної школи для талановитої молоді, однак маємо брак спеціалістів. Хочемо розвивати в закладах культури художню самодіяльність та розширити мережу спортивних секцій. Прагнемо облаштувати спортивні майданчики та оновити шкільні стадіони, аби вони відповідали сучасним вимогам щодо проведення футбольних матчів. Адже вони проявляють активність і ми маємо багато перемог.

Фото без опису

По житловому фонду ще не створено жодного ОСББ, ведеться роз’яснювальна робота з мешканцями багатоквартирних будинків. Загалом, прагнемо до того, щоб люди залишались у селах, не виїжджали в пошуках кращої долі. У поточному році на замовлення Вирівської сільської ради розроблено містобудівну документацію, а саме, генеральний план та план зонування с. Зарів’я на території Вирівської сільської ради Сарненського району Рівненської області. Для завершення робіт по розробленню генеральних планів та планів зонування населених пунктів Гранітне та Дубняки розроблені звіти про стратегічно-екологічну оцінку (СЕО) та звіти про інженерно-технічні заходи цивільної оборони на мирний час та на особливий період. Також завершуються роботи по розробленню генерального плану та плану зонування с. Камяне-Случанське по договору, який було укладено ще у 2020 році, що дасть можливість подальшого розвитку населених пунктів.

Дякуємо місцевим заводам, приватним підприємцям, депутатам, усім платникам податків за наповнення бюджету громади та за зусилля, направлені на розвиток Вирівської сільської ради. Конструктивну критику, пропозиції, зауваження сприймаємо правильно і завжди готові до співпраці. Звертаюся до громадськості більш активно долучатися до вирішення питань, адже спільними зусиллями можна швидко й ефективно досягти поставленої мети – створення належних умов для навчання та виховання дітей, забезпечення життєдіяльності громади, розвитку кожного населеного пункту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь