A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

Рівненщина: Найголовніша проблема Вирівської громади – школи

Дата: 16.11.2021 09:25
Кількість переглядів: 1556

Фото без опису

 

 

В результаті децентралізації з об’єднання чотирьох сільських рад – Вирівської, Кам’яне-Случанської, Селищенської, Чудельської – утворилася Вирівська сільська рада Сарненського району Рівненщини. До тергромади увійшло 11 поліських сіл, в яких проживає майже 13 тисяч чоловік.

Молодий, енергійний Сергій Опалько (на знімку), який раніше працював у лісовому господарстві і якого мешканці обрали вирівським сільським головою, не приховує, що не має досвіду роботи у місцевому самоврядуванні, але налаштований швидко набувати його. Жартує, що життя швидко вчить цьому, та й йому є у кого вчитися – у свого заступника Світлани Усік, яка такий досвід має, бо працювала у минулому скликанні сарненським міським головою. Відтак поєднались у роботі енергійність та досвід.

- У нас багато роботи, бо громада не лише об’єдналась територіально, а й перебрала всі проблеми колишніх сільських рад. А їх справді багато, - каже Сергій Опалько. – І найголовніша, на мою думку, – це необхідність побудувати або добудувати школи у селах Вири та Чабель. Ми просто зобов’язані створити нормальні умови дітям  для навчання.

Наша газета вже писала про те, що  в такій старезній і тісній школі, як у селі Чабель,  умови спартанські –   приміщення старі, не вистачає класних кімнат, немає навіть спортзалу, тож уроки фізкультури проходять( якщо дозволяють погодні умови) просто на території біля школи…

До речі, керівництво Рівненської обласної ради минулого скликання мало бажання побудувати у Чабелі школу – навіть наріжний камінь на місці майбутньої школи урочисто заклало. Почали й фундамент будувати. Але на цьому все і зупинилось… 

- Переповнена школа і у Вирах, - продовжує вирівський сільський голова Сергій Опалько  – батько трьох школярів. – Батьки, щоб привернути увагу обласної влади до проблеми, навіть якогось року не пускали дітей до такої школи, вимагали нової. На місце  приїздив керівник області,але проблема все ще не вирішена, хоча й сільська рада власним коштом почала будувати фундамент під новий корпус. Однак бракує коштів самим цю проблему осилити. В області нам пообіцяли  включити новий корпус школи у програму «Велике будівництво». Ми теж готові вкладати кошти у будівництво, аби тільки воно швидко просувалось.

Тим часом фінансові можливості Вирівської громади дуже обмежені: із 111 мільйонів гривень річного бюджету тільки на освіту витрачається, за словами Сергія Опалька,  85 мільйонів.

- Ми не шкодуємо коштів на дітей, на їх освіту, - каже Сергій Опалько. - Готові по можливості співфінансувати будівництво шкіл. У цьому році виділили 2 мільйони гривень, на наступний рік передбачуємо ще 6 мільйонів гривень на школу у Вирах.

Розповів керівник громади про ще одну проблему – погані дороги.  У ритвинах дорога Клесів-Гранітне-Чабель ( Т - 1811),якою опікується Служба автомобільних доріг області. Розбита дорога з Чабеля до Ясногірки, а за цим маршрутом шкільним автобусом доставляють дітей на навчання. Слово «будівництво»  не сходить з вуст вирівського сільського голови. Бо, каже, села розбудовуються, з’являються нові вулиці і їх потрібно електрифікувати.

- Коли приймав справи, був здивований тим, що на електрифікацію вулиці мали проект ще з 2014 року, не раз його коригували, витрачаючи на це кошти, - розповідає Сергій Опалько. – Я наполіг на його втіленні, тож нині він на стадії завершення в Олексіївці. Відтак ще одна вулиця тут буде електрифікована. Є ще проектна документація і на електрифікацію чотирьох нових вулиць у Вирах – масиву Полом. Тут взяли ділянки під індивідуальне житлове будівництво 160 сімей, побудувались уже більше двадцяти… Ми, звичайно ж,будемо допомагати забудовникам в електрифікації, бо хочемо, щоб люди залишались у селах, не виїжджали в пошуках кращої долі.
- Є проекти на будівництво ліній електропередач у селах Вири ( вартість 6,9 мільйона гривень), Чудель ( вартість 4,9 мільйона гривень), селі Ясногірка ( вартість 860 тисяч гривень), - додає Сергій Опалько.

Стурбований сільський голова тим, що необхідно побудувати мости через річку Случ у селах Чудель та Кам’яне-Случанське. Бо понтонний міст у Чудлі  вже в аварійному стані, а в Кам’яно-Случанському був знесений льодоходом цієї весни.

- Дуже велика проблема у Вирах – питна вода, - продовжує Сергій Опалько. – Криниці оміліли. То, на мою думку, потрібно будувати сільський водогін із станцією знезалізнення, у чому розраховуємо на підтримку держави.

Вирівську територіальну громаду не минула проблема, притаманна багатьом поліським громадам Рівненщини – відсутність кадрів сімейних лікарів. На 13 тисяч людей – лише два сімейних лікаря. Цього замало.

- Так і не побудували амбулаторію у селі Чудель, що було передбачено  програмою, яку фінансував Світовий банк, - каже Сергій Опалько. – Тож у цьому селі і досі функціонує старенький ФАП.

Одне слово, роботи у Вирівській громаді – не початий край. Проблеми, вважає сільський голова, можна вирішити за підтримки держави, депутатського корпусу та, звичайно ж, мешканців громади.

Олександра ЮРКОВА.
Рівне.

Фото з Інтернет-ресурсу.

Джерело: Рівненщина: Найголовніша проблема Вирівської громади – школи (golos.com.ua)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь