A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

Податкова інформує

Дата: 26.10.2021 15:23
Кількість переглядів: 274

 

Віталій Чуй: податкова амністія - це унікальний шанс легалізувати активи, які були приховані від оподаткування

 

В Україні з 1 вересня  розпочалась  кампанія одноразового добровільного декларування, так звана податкова амністія, яка триватиме протягом року.

В.о. начальника  Головного управління ДПС у Рівненській області Віталій Чуй пояснив мешканцям регіону хто може скористатись податковою амністією, які активи можна задекларувати, скільки треба сплатити податків та чи будуть податківці перевіряти подані декларації.

 

Що таке «податкова амністія»?

-  Перш за все, податкова амністія – це можливість для людини підтвердити легальність своїх статків. Тобто, якщо громадянин  має активи, що не були оподатковані належним чином, то він може добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Чому це потрібно? Якщо, наприклад,  в майбутньому ви захочете здійснити дорогу покупку, то, ймовірно, зіткнеться з фінмоніторингом і буде поставлено питання: чи за легальні доходи ви здійснюєте таку покупку. Тож подана одноразова декларація буде  підтвердженням легальності коштів покупки, адже з цих активів буде сплачено податок. Можна сказати, в такий спосіб  держава дає можливість громадянам повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг та пропонує почати життя з «чистого фінансового аркуша».

 

Хто може скористатись податковою амністією?

- Подати одноразову декларацію можуть як резиденти, так і нерезиденти, які станом на момент отримання об’єктів декларування були резидентами України.  

Не зможуть скористатись податковою амністією малолітні, неповнолітні, недієздатні та обмежено дієздатні особи; особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до антикорупційних законів (державні службовці); особи, по відношенню до яких з боку України застосовані санкції.

Тож про подання одноразової добровільної декларації варто задуматися особам, які не сплачували податки з доходів, наприклад, приховували від оподаткування іноземні доходи, отримували заробітну плату «в конвертах», або займалися підприємницькою діяльністю без сплати податків.

 

Які активи декларант може відобразити в одноразовій добровільній декларації?

- Податкова амністія розповсюджується на активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та закордоном. Зокрема, об’єктом добровільного декларування можуть бути: земельні ділянки; об`єкти житлової нерухомості; об’єкти нежитлової нерухомості; транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми; інше цінне рухоме майно (предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо; банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках; національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі; права грошової вимоги;  частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи; інші корпоративні права.

 

Чи потрібно декларувати готівкові кошти? 

- Щодо готівкових коштів є певна особливість. Законодавець передбачив, що для цілей одноразового добровільного декларування до подання декларації особа повинна розмістити кошти у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

 

Які активи можна не декларувати?

- Ті, з яких сплачено податки і збори, навіть якщо особа не використала своє право на подання одноразової добровільної декларації. Зокрема: 

  • активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн на дату завершення одноразового добровільного декларування; 
  • квартира чи квартири, загальна площа яких не перевищує сукупно 120 кв. м або майнові права на такі квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва, підтверджені відповідними документами; 
  • житлові будинки або об’єкти незавершеного будівництва, загальна площа яких не перевищує 240 кв. м за умови наявності у фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;
  • об’єкти нежитлової нерухомості, загальна площа яких не перевищує 60 кв. м; 
  • земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу (не більше 0,01 – 2,0 гектарів залежно від призначення земельної ділянки); 
  • один транспортний засіб особистого некомерційного використання (але це не стосується транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, легкового автомобіля з робочим об'ємом циліндрів двигуна не менше як 3000 куб. см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн, мотоцикла із робочим об'ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см).

 

Скільки треба буде сплатити декларанту?

- Одноразовий збір, який треба буде сплатити до бюджету, є значно нижчими, ніж встановлені законом податки, наприклад, податок на доходи фізичних осіб, що становить 18%.

Зокрема, для оподаткування застосовуються наступні ставки: 5 % загальна ставка, 9 % - для закордонних активів, 2,5 % - для декларування активів у вигляді ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики). Можна також обрати варіант зі сплатою податків "в розстрочку" - кількома рівними частинами, але за трохи вищими ставками (6%, 11,5%, 3% відповідно).

Разом з тим платник звільняється від сплати військового збору.

 

Який порядок подання декларації?

- Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом виключно в електронній формі через електронний кабінет платника. Подати декларацію необхідно до 1 вересня 2022 року.

 

Чи перевірятимуть податківці одноразові добровільні декларації?

- Здійснюватиметься лише камеральна перевірка у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок) протягом 60 календарних днів, які настають за днем подання декларації. Якщо контролюючий орган виявить помилку, декларанту буде надіслано повідомлення, після отримання якого декларант матиме 20 календарних днів, аби подати уточнюючу декларацію. Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутності фіскальної складової.

Зверніть увагу, що у декларації не потрібно зазначати інформацію про джерела одержання декларантом об’єктів декларування. Крім того, одноразові добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.

Відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

 

Чи передбачена відповідальність за задекларовані активи?

- Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Тож подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації  є правом, а не обов’язком фізичної особи і декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь