A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ПРОТИДІЇ ТА ЗАПОБІГАННЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ

Дата: 08.09.2021 10:51
Кількість переглядів: 380

Фото без опису

 

 До уваги жителів Вирівської сільської ради!!!

      Закон України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та   постанова Кабінету Міністрів України № 658 від 22.08.2018 “Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі” передбачають, що постраждалі від домашнього насильства особи мають право звернутися особисто або через свого представника до спеціалістів Вирівської сільської ради за адресою: с. Селище, вул. 40-річчя Перемоги, 2.

       Прийом та реєстрацію заяв і повідомлень про вчинення насильства, координацію заходів реагування на факти вчинення насильства, надання допомоги, консультацій і захисту постраждалим особам, а також роботу з кривдниками здійснює провідний спеціаліст служби у справах дітей Вирівської сільської ради Опалько Ірина Миколаївна, тел. 0666945373 (із залученням відповідальних осіб Сарненського відділу поліції ГУНП) 

 

Куди можна звернутись в разі вчинення домашнього насильства?

  • 102 до відділу поліції;
  • На національну "гарячулінію"з питаньпротидіїнасильству та захисту прав дитини0800500335або116 123(з мобільного) –безкоштовнозістаціонарних та мобільнихтелефонів будь-якихоператорів по всійтериторіїУкраїни;
  • На національну гарячу лінію з питань запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації0-800-500-005, або з мобільного116-123вона працюєцілодобово;
  • До Державного кол-центру з питань запобігання домашньому насильству1547;
  • До Вирівського сільського голови, заступника сільського голови, старост Селищенського, Камяне-Случанського та Чудельського старостинських округів;
  • Якщо необхідна правова допомога, можна звертатись на гарячу лінію Координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги –

0-800 213-103  або  безпосередньо до відділу «Рівненського бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги: за адресою   м. Рівне, вул. Соборна, 195  (телефони: (03656) 8-40-05, 098-905-58-11,  електронна пошта - rivnenske@legalaid.rv.ua)

 

Фото без опису

Види насильства:

ФІЗИЧНЕ НАСИЛЬСТВО – умисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до травмування, порушення фізичного чи психічного здоров’я, нанесення шкоди честі та гідності, в окремих випадках, до смерті постраждалої.

ПСИХОЛОГІЧНЕ НАСИЛЬСТВО – насильство, пов'язане з дією однієї особи або групи осіб на психіку іншої особи шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров'ю.

ЕКОНОМІЧНЕ НАСИЛЬСТВО – умисне позбавлення однією особою або групою осіб іншої людини або групи людей житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалі мають передбачене законом право.

 

СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО – протиправне посягання однієї особи або групи осіб на статеву недоторканість іншої людини, а також дії сексуального характеру щодо неповнолітнього (-ої)

 

Які заходи застосовуются до кривдників?

Терміновий припис — захід протидії домашньому насильству, спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства. Застосовується до кривдника не більше, ніж на 10 днів. Ідеться про негайне припинення домашнього фізичного насильства. Він полягає в обмеженні кривдника, що вчиняє домашнє насильство, доступу до житлового приміщення, де проживає жертва.

Терміновий припис виноситься за заявою постраждалої людини, а також за власною ініціативою працівників Національної поліції України за результатами оцінки ризиків.

Забороняється:

  • вхід та перебування в місціпроживання (перебування) постраждалої особи таконтактз нею.
  • Кривдникповинензалишитимісцепроживання (перебування) постраждалої особи.

Фото без опису

Обмежувальний припис — захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямоване на забезпечення безпеки постраждалої особи. Обмежувальний припис видається судом на строк від 1 до 6 місяців за заявою постраждалої особи або її представника. Якщо домашнє насильство застосоване до дитини — за заявою батьків або інших родичів дитини (баби, діда, повнолітніх брата, сестри), мачухи або вітчима дитини, а також органів опіки й піклування.

Під час обмежувального припису діють такі обмеження та заборони:

  • забороняєтьсяперебувати в місціспільногопроживання (перебування) з постраждалою особою;
  • усуненняперешкод у користуваннімайном, що є об’єктом права спільноїсумісноївласностіабоособистоюприватноювласністюпостраждалої особи;
  • обмеження в спілкуванніз постраждалоюдитиною;
  • заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування) навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалої особи;
  • заборона особисто і через інших людейрозшукуватипостраждалу особу, якщо вона за власнимбажаннямперебуває у місці, невідомомукривднику, переслідуватиїї та в будь-якийспосібспілкуватися з нею;
  • забороняєтьсявести листування, телефонні переговори з постраждалою особою абоконтактувати з нею через іншізасобизв’язкуособисто і через третіхосіб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь