A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вирівська громада
Рівненська область, Сарненський район

У Вирах сушать голови, де навчатимуться цьогорічні першокласники

Дата: 22.07.2021 08:33
Кількість переглядів: 1895

Школи на Рівненщині будували і будують. Проте все одно проблема з ними в області стоїть все ще гостро, нагромаджується, наче сніговий ком.

Особливо на Рівненському Поліссі, де висока народжуваність дітей. Тож голова Рівненської ОДА Віталій Коваль використовує всі можливі місцеві резерви, аби розв’язати цю проблему. Однак самотужки області її не осилити. Тож під час панельної дискусії з обговорення переваг для регіонів реалізації Програми Президента «Велике будівництво» звертався до Офісу Президента та уряду з проханням звернути увагу на секторальну підтримку у вирішенні вкрай актуальної для Рівненського Полісся проблеми зі школами і дитсадками. Адже, скажімо, у двох найбільш багатодітних громадах — Старосільській і Березівській, де по 600 і більше дітей дошкільного віку, немає жодного дитсадка.

Та повернімося до шкіл. У Вирівській сільській територіальній громаді велика потреба одразу у двох школах — Чабельській та Вирівській. Перша — ветха і стара, без належних умов, без спортзалу... У Вирах — тісна.

Батьки з Вирів, щоб привернути увагу влади до проблеми, ще до початку пандемії не пускали дітей у таку школу. Виїжджав до них голова РОДА Віталій Коваль, створили робочу групу, але пандемія завадила цьому процесу.

Вирівський сільський голова Сергій Опалько (на знімку) розповів:

— Бюджет нашої Вирівської громади дуже скромний — 111 мільйонів гривень на рік, з них 85 мільйонів іде на утримання закладів освіти, дитсадків. Але ситуація зі школами в обох селах справді напружена — батьки хочуть і справедливо вимагають, щоб діти навчались у нормальних умовах, тому пікетували сесію Рівненської обласної ради.

Діти у Вирівській школі навчаються у дві з половиною зміни, — продовжує Сергій Опалько. — Адже школа розрахована на 220 дітей, а в ній навчається 614. Під класи навіть забрали частину приміщення місцевого клубу (три класи, спортзал). Сушимо голови, де 1 вересня прийматимемо першокласників.

Ми вирішили хоча б почати будівництво ще одного корпусу школи. Виділили із сільського бюджету два мільйони гривень з власних коштів громади для нульового циклу. Просимо й область допомогти коштами, щоб корпус школи будувався.

А ось що розповіла заступник голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська (на знімку):

— Існує проект «Будівництво загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ст. за адресою: с. Вири, вул. Шкільна, 33 Сарненського району Рівненської області». Цей проект 2018 року, генеральним проектувальником є ТОВ «Орбіта Будпроект». У вересні 2020 року з підрядною організацією ТзОВ «Случ», яка виграла тендер, підписано договір майже на 130 мільйонів гривень. При цьому загальна кошторисна вартість об’єкта — майже 138 мільйонів гривень.

Оскільки договір підписано у вересні, кошти у 2020 році виділені не були. У 2021 році з місцевого бюджету Вирівської територіальної громади виділено два мільйони гривень, які уже освоєно підрядною організацією. Нині проведено роботи по частині фундаменту другого блоку (на знімку вгорі).

До Рівненської обласної ради за підписом голови облдержадміністрації Віталія Коваля було направлено лист з проханням виділити п’ять мільйонів гривень на будівництво школи у селі Вири. Проте на сесії 11 березня 2021 року депутати не проголосували за виділення коштів.

Також не раз відбувалися виїзди і комісії щодо вирішення питання будівництва школи у Вирах. У результаті вирішено, що проект потребує коригування в частині почергового введення, щоб не чекати закінчення цілого будівництва.

Керівництво облдержадміністрації робить усе можливе, щоб добудувати школу у с. Вири. Так, голова облдержадміністрації Віталій Коваль неодноразово проводив перемовини з міністром освіти і науки України та міністром розвитку громад та територій із цього питання. Також порушувалося питання окремого фінансування з державного бюджету на Вирівську та інші 12 шкіл у північних районах Рівненщини. Ми зверталися в Офіс Президента та до уряду України щодо секторальної підтримки будівництва шкіл. На жаль, поки що жодної програми не затверджено і, відповідно, кошти з державного бюджету не передбачено.

Є програма уряду «Спроможна школа для кращих результатів». Ми обіцяли Вирівській територіальній громаді, що ОДА буде клопотати про виділення 10 мільйонів гривень у рамках цієї програми. Проте у 2021 році внесено зміни — фінансування може спрямовуватися лише на реконструкцію, поточний ремонт, закупівлю харчоблоків та обладнання для шкіл. Будівництво виключили з програми. А Вирівська школа за проектно-кошторисною документацією є саме будівництвом об’єкта. Тому з програми «Спроможна школа для кращих результатів», на жаль, в цьому році ми не можемо отримати кошти.

Також проект по Вирівській школі подавали на конкурс ДФРР, однак у 2021 році до переліку фінансованих ДФРР увійшли тільки ті проекти, які були перехідними з минулих періодів.

Рівненська ОДА зацікавлена у добудові Вирівської школи, тому на чергове засідання сесії Рівненської обласної ради ми знову подали пропозицію щодо фінансування будівництва школи у селі Вири у розмірі не менше 10 мільйонів гривень. Як тільки на сесії Рівненської обласної ради буде виділено кошти, будівельні роботи продовжать, — сказала Людмила Шатковська.

Андрій ПЕХОТІН, депутат Рівненської обласної ради (на знімку):

— Я живу в тій місцевості, мені знайома ця проблема. Знаю, як вона болить батькам вирівських учнів. Тому за своїми можливостями намагаюсь допомогти мешканцям у вирішенні проблеми. Минулого тижня разом із народним депутатом України Віктором М’яликом побували на будівництві школи у Вирах. Хоча й село не входить у його 155-й виборчий округ, але він, як батько п’яти дітей, хоче, щоб і поліські діти навчалися у хороших умовах. Тож Віктор Ничипорович пообіцяв всіляко сприяти вирішенню цієї проблеми. На наступній сесії Рівненської обласної ради, яка запланована на серпень, я переконуватиму своїх колег-депутатів проголосувати за виділення коштів на будівництво школи у Вирах. І взагалі, я підтримую ідею щодо необхідності Державної цільової програми з будівництва шкіл і дитсадків у селах багатодітного Рівненського Полісся. Це дуже актуальна проблема.

Тим часом

Нових шкіл чекають і в Чабелі, Колках Дубровицької ТГ, де три корпуси аварійні, а у двох інших — старих та ветхих — опалення грубками, тісно... І цей перелік можна було б продовжити... Люди сподіваються, що влада допоможе багатодітному Рівненському Поліссю.

Рівненська область.

Фото надано автором.

Джерело статті: http://www.golos.com.ua/article/348808


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь